A homályos rejtély diszkrét titka

Mély járatú konteósok gyűltek össze kedden, sötétedés után egy budai találkozóhelyen. Neszét vettem a szupertitkos összeesküvésnek, a jelszót is kipuhatoltam, és elvegyültem köztük. A legfőbb tanulság két rövid mondat:„Keresd a nőt! Úgyse találod!”

 

 

Alaposan felkészültem a konteósok találkozójára, jó előre áttanulmányoztam a karácsonyi könyvújdonságot, a KONTEÓ 1. című összeesküvés-gyűjteményt (lásd cikkemet itt). Persze, nagyon kíváncsi voltam a könyv szerzőjére, a titokzatos bloggerre, „tiboru”-ra is, aki megígérte, hogy most teljes valójában a közönség elé lép.

 

A minden hájjal megkent „tiboru” nem is okozott csalódást. Jó svádájú férfi, gördülékenyen, színesen beszél, de nem akármit: helyén az esze. A ravaszdi összeesküvés-elmélet rajongók százféleképpen próbálták csapdába csalni, de nem jártak sikerrel. Persze, a ”megoldást” akarták kiszedni belőle, meg arról faggatták, hogy a titokzatos, gyanús ügyek mögött mi az „igazság”. (A Seuso-kincsektől a Gyatlov-hágóig...)

 

Amikor az „igazságot” emlegette valaki, „tiboru” filozófikus hangulatba került:  ugyan ki tudhatja azt ezen a világon? Verziók vannak, lehetséges magyarázatok, egyik valószínűbbnek látszhat, a másik képtelenségnek. Csakhogy amikor idáig jutunk, kezdjünk gyanakodni: miért is látunk egy megoldást valószínűbbnek? Csak nem azon dolgoznak a háttérben befolyásos erők, hogy éppen a téves változatot higgyük valóságosnak?

 

A konteó-szakértő blogger megtanulta, hogyan  érdemes beszélni ezekről az ügyekről. Legszebb mondata az volt, amelyben egyszerre állított valamit és bizonytalanította el azonnal hallgatóságát: van olyan titokzatos ügy a kötetben, amelyről ő maga „TALÁN tudja, hogy melyik verzió a BIZTOS megoldás”.

 

A keddi találkozón még valami kiderült számomra: ez az egész összeesküvés-elméletesdi egy nagyszerű játék. Kezdő konteósként nagy élvezettel figyeltem „tiboru” és a nagyszámú rajongótábor játékos párbeszédét. Igen, ez lehet a lényeg: összeesküvés-elméleteket gyártani és még inkább azokat megfejteni remek játék. Akik ezt véresen komolyan, magas szellemi színvonalon művelik, nagyon szeretnek és tudnak játszani.

 

Hadd járuljak hozzá máris egy saját konteóval a közös munkához. Felfedeztem egy óriási titkot. Az már a KONTEÓ 1. olvasgatása közben feltűnt nekem, hogy az összeesküvés-elméletek világa meghökkentően macsó jellegű. Nézd végig a KONTEÓ 1. kötetet! Mindenütt férfiak, férfiak, férfiak. A titokzatos ügyek mögött is ők állnak, és a rejtélyek lehetséges megoldása is mindig férfiak üzelmeiről szól. (Ezúttal egy huszárvágással a mindig előkerülő ötletet, a Moszadot és az UFO-kat is hímneműnek tekintem.)

 

Tedd a szívedre a kezed: nem gyanús ez egy kicsit nagyon? Évszázadokkal ezelőtt valaki óvatlanul kikotyogta minden konteó legnyilvánvalóbb megoldását: „keresd a nőt”. A másik irányból megfogalmazva: a legnagyobb embereket is a tökük vezeti (már, amennyiben férfiak). Mindannyian tudjuk, hogy ez mélyen igaz. Nem furcsa, hogy amikor komoly férfiak összegyűlnek és konteóznak, mégis  úgy tesznek, mintha elfelejtették volna ezt a nagy igazságot? Gyanús buzgalommal óvakodnak a ravasz és okos nők praktikáinak feltárásától.

 

Mit gondolsz, „tiboru” könyve és a blogger egész tevékenysége mögött miért nem látszik a minden szálat mozgató „Nagy Összeesküvő Femina” befolyása? Ugye, ugye. Máris jár az agyad....

 

KONTEÓ 1. Göncöl Kiadó, 2013.


A cikk (jó pár helyszíni fotóval illusztrálva) a morning.hu-n jelent meg, 2013. december 5-én, B. Lukács Sára tollából.