Titkos társaságok

Amióta a világ világ, az emberek egy (kisebbik) része titkos társaságokba tömörült, a másik (nagyobbik) hányada pedig mindent megtett azért, hogy ezeknek a rejtélyes tömörüléseknek a titkait - legalább részben - kifürkéssze. Vannak több ezer, több száz, illetve néhány évtizedes múltra visszatekintő, többé-kevésbé zárt és homályba burkolózó egyesületek, amelyek valódi céljai legalább olyan homályosak, mint felvételi követelményeik, működésük motivációja vagy tagsági névsoruk.

 

A két konteókönyv (egyebek mellett) hét ilyen titkos társaságot helyez mikroszkóp alá. Történelmi tényekre alapozva bemutatja múltjukat és jelenüket, létrehozásuk körülményeit, s felsorakoztatja azokat a találgatásokat és lehetőségeket, amelyek ezek valódi (vagy annak vélt) céljait és mozgatórugóit illetik. Pénzcsináló, nyereségorientált gazdasági vállalkozások? Egyházak? Titkosszolgálati háttérintézmények? Világuralomra törő tébolyodottak klubja? Jószándékú, humanitárius gondolkodású, emberiségmegváltó csoportok? A könyvekben felvázolt lehetőségekkel kapcsolatos (pro és kontra) eszmefuttatások az olvasó által folytathatók és továbbgondolhatók, akár egyedül, akár társaságban. A konteózás (vagyis az összeesküvés-elméletek boncolgatása, megvitatása) nagyszerű intellektuális játék, amely megtornáztatja az agyat és a fantáziát.

 

A Konteó 1-ben (kék könyv) a templomos lovagokról, az Illuminátusok Testvériségről, a híres Bilderberg-csoportról és a Szcientológiai Egyházról olvashatnak, míg a Konteó 2 (zöld könyv) a szabadkőművesekről, a Mormon Egyházról és a nagyhatalmú Bohemian Grove-ról tartalmaz olyan írásokat, amelyek ilyen megközelítésben magyarul máshol nem jelentek meg nyomtatásban.

 

Természetesen a fentieken kívül a könyvekben más témák is terítékre kerülnek: olvashatnak híres emberek rejtélyes haláláról (Marilyin Monroe-tól Diana hercegnén keresztül Jim Morrisonig és a Kennedy fivérekig), a Seuso-kincsek történetéről, a móri nyolcas emberölésről, a körmendi gyermekgyilkosságról, a Titanic katasztrófájáról, a Malév bejrúti járatának tragédiájáról, a nácik aranyáról, az Antarktiszt övező rejtélyekről és számos más izgalmas, olykor hajmeresztő, s mindmáig tisztázatlan történetről. A két kötet egyenként 30-30 esetet tárgyal könnyed, ugyanakkor informatív stílusban.

 

Mindkét könyv megvásárolható a Libri (első, illetve második kötet), a Líra (első, illetve második kötet) és az Alexandra (első, illetve második kötet) könyvesboltokban, megrendelhető a Bookline felületén, illetve állandó (20%-os) kedvezménnyel ugyancsak megvásárolható a Göncöl Kiadó honlapján. 

 

Kellemes szórakozást kívánok!

 

tiboru