168 óra: [tiboru] konteói

Baj, ha már a címet is magyarázni kell. Essünk is gyorsan túl rajta: harminc konspirációs teóriáról van szó. Titokzatos, többnyire titkosított történetekről, amelyeket a szerző most kötetbe gyűjtve nyújt át azoknak, akik eddigi munkásságát az interneten kísérték figyelemmel, a Konteó.blog.hu-n. Bő két év alatt csaknem 2,4 milliónyian töltötték le az oldalt, hogy maguk is részesei legyenek összeesküvés-elméletek kreálásának, továbbszövögetésének, vagy álmélkodva nahátozzanak.

 

A konteógyártáshoz mindenekelőtt egy ütős hírre van szükség. Például ilyenre: meghalt Marilyn Monroe. A konspiráló mindjárt azt kérdezi: öngyilkos lett? Meggyilkolták? Ha igen, kinek állhatott érdekében eltüntetni őt a filmvászonról, a politikából vagy valamelyik prominens – a maffiózó énekes, a drámaíró, az amerikai elnök, netán az öccse – ágyából? Ez a pár kérdés máris sok szálon képes elindítani a találgatást, s azok aztán újabb kérdéseket vetnek fel. Így terebélyesedik a teóriacsemete, válik lassan fává, majd erdővé.

 

Van itt minden: templomos lovagok, az óceán fölött felrobbant utasszállító gép, szcientológia, jeti, nácik, zsidók és ufók, egy szörnyű véget ért szovjet diákcsoport története a – hol másutt – Halál nevű hegyen. Olvasható az 1400-as évek első feléből származó s máig megfejtetlen Voynich-kézirat históriája/teóriája, a Kennedy-, a Fenyő- és a Lennon-gyilkosság sok kérdőjele, a csapvízben oldott fluorid mögött felsejlő Coca-Cola, hogy a romániai forradalom „valódi” kirobbantóit már ne is említsük.

 

A szerző nem próbál igazságot tenni a szóbeszéd, a tudományos igényű kutatásokkal alá nem támasztott feltételezések világában. Ő egyszerűen – olykor a blog olvasóitól kapott újabb teóriák birtokában – rázúdítja olvasóira az így összegyűlt ismeretanyagot, azt üzenve: nesze, most már agyalj te is rajta. Vagy add tovább.

 

A kötet szerzője, [tiboru], aki valójában nem más, mint... No nem. Ezt már tényleg nem árulhatom el. Találgassanak.

 

Az írás a 168 óra című hetilap 2014. február 13-i számában jelent meg Berkó Pál tollából.