Konteókönyveket Karácsonyra!

Hogy miért ideális ajándék Karácsonyra az immáron trilógiává terebélyesedett Konteókönyv-sorozat? Nos, több érvünk is van:

 

1.) Harminc + harminc + harminc (azaz összesen kilencven) válogatott összeesküvés-elméletet (úgynevezett konteót) tartalmaz; a kék (első) kötet teljes tartalomjegyzéke ide kattintva olvasható, a zöld (második) köteté itt vehető szemügyre, a téglavörös (harmadik) pedig itt tekinthető meg.

 

2.) Az egyes esetek történelmi hátterének rövid bemutatásán kívül felsorolja azokat a valószínű (és olykor valószínűtlen, de nagyon elterjedt) magyarázatokat, amelyek az adott történetekkel kapcsolatosan szóbeszéd tárgyát képezték (és képezik a mai napig).

 

3.) A magyar fejezetek (az első két kötetben van ilyen is!) olyan ügyek hátterét és rejtett összefüggéseit is bemutatja, amelyek a mai napig foglalkoztatják a hazai közvéleményt: a nyolc halálos áldozatot követelő móri bankrablás, a körmendi gyerekgyilkosság, Balla Irma halála, a Malév 240-es bejrúti járatának lezuhanása, a Fenyő-gyilkosság,  a Mikroelektronikai Vállalat leégése, a cigánygyilkosságok, a Seuso-kincs története vagy Elbert János és Rózsa-Flores Eduardo titokzatos halála.

4.) A klasszikus nagy eseteket kívül (mindkét Kennedy-gyilkosság, a Bilderberg-csoport, a Titanic-katasztrófa, Diana hercegnő halála, a Hasfelmetszó Jack-sztori vagy a roswelli ufó-baleset) olyan ügyek is terítékre kerülnek, amelyek részletei nem ismertek túl széles körben, de bizton állíthatjuk, hogy ugyanolyan izgalmasak és rejtélyesek, mint az említettek: a Voynich-kézirat, az ivóvíz fluoriddal történő dúsításának kérdésköre, Patton tábornok halála vagy a nácik eltűnt aranya - hogy csak párat emeljünk ki a nagyon gazdag választékból.

 

5.) A történetek (és a változatos megoldási lehetőségek) elolvasását követően mindenki továbbgondolhatja a lehetőségeket, baráti vagy családi körben érvelhet a szerinte helyes megoldás mellett, s jólesően vitatkozhat a más nézeteket képviselőkkel. Mert a konteózás (túl azon, hogy ismeretterjesztésnek sem utolsó) szellemi kihívás, intellektuális játék és logikai fejtörő is egyben.

6.) A könyvek áráról azt máris elárulhatjuk, hogy egy kötet kevesebbe kerül, mint tíz budapesti metrójegy és olcsóbb, mint négy doboz átlagos cigaretta. És mennyivel egészségesebb! Tegyék a kezüket a szívükre: ugye nem sok az a száz forint körüli összeg egy konteóért?! A könyvek természetesen egyenként, egymástól függetlenül is megvásárolhatóak és olvashatóak.

 

7.) Az elektronikus könyvek kedvelőinek felhívjuk a figyelmét, hogy az első két kötet e-book alakban is elérhető, epub és mobi formátumban egyaránt, a papírkönyvek árának körülbelül a feléért. A további ekönyv-tudnivalókért kattintsanak ide (első kötet), illetve ide (második kötet).

8.) A hagyományos, papíralapú könyvek a Libri és a Líra könyvesboltokban egyaránt megtalálhatóak, illetve a Bookline oldalán is beszerezhetőek. Már amíg el nem fogynak :-)

 

Jó szórakozást, boldog ünnepeket és kellemes olvasást kíván:

 

[tiboru]